Etusivu   |   Sivustokartta

MUUT MARJAT

Karpalo ( Vaccinium macrocarpon ) ( cranberry, Moosbeere)Karpalo sisältää erittäin runsaasti sitruunahappoa ja lisäksi siinä on myös omena- ja bentsoehappoa. Pohjois- Amerikassa karpaloa viljellään tuhansilla tiloilla. Se on ollut siellä tärkeä C- vitamiinin lähde talvella. Nykyisin karpaloa arvostetaan, koska sillä on kyky auttaa munuaisten ja virtsateiden infektioiden hoidossa irrottamalla bakteereja kasvualustastaan. Vaikka puolukallakin on samantapaisia vaikutuksia sitruunahapposisältönsä vuoksi, vain mustikka vetää vertoja karpalolle antibakteerisissa ominaisuuksissa.

alkuun............

Mustaherukka ( Ribes nigrum ) ( black currant, swarze Johannisbeere )Sisältää eteerisiä öljyjä, C- ja B- vitamiinia ja flavonoideja erittäin runsaasti. Tutkimuksissa on todettu mustaherukan C-vitamiinin kestävän erittäin hyvin säilytystä. Sekä lehtiä että marjoja voidaan käyttää. Mustaherukan marjojen kuivattuja kuoria käytetään Ruotsissa ripulilääkkeenä niiden sisältämien, bakteereita tappavien antosyaani falvonoidien vuoksi.

Mustaherukan antosyaniidien on todettu suojelevan verisuonien seinämiä kolesterolin aiheuttamilta oksidoitumisvaurioilta. Mustaherukka nostaa vastustuskykyä, poistaa tulehduksia ja parantaa aineenvaihduntaa. Sitä käytetään hoitamaan flunssaa, anemiaa, yskää, koliikkia, migreeniä.

Eräät oppaat mainitsevat sen vahvistavan verisuonia, alentavan kuumetta ja lievittävän reumaattisia kipuja. Mustaherukan lehtiä voidaan käyttää hapatusprosesseissa maitohappo- bakteeritoiminnan kiihdyttämisessä.


alkuun............

Orapihlaja ( Crataegus oxyagantha ) ( hawthorn, Weissdorn )Auttaa verenkiertohäiriöihin tehostamalla verenkiertoa, vahvistamalla sydäntä ja alentamalla verenpainetta ja - kolesterolia. Se estää verisuonten kalkkeutumista ja lisää lihasten kestokykyä sekä tehostaa aineenvaihduntaa. Sisältää B- ja C- vitamiineja, rautaa ja sinkkiä .

Sisältää myös runsaasti quercentin, vitexin, hyperosid ja katekin nimisiä flavonoideja, joiden ansiosta orapihlaja on erittäin antioksidanttinen. Se sisältää triterpeenejä, antosyanideja, saponiineja, tanniinia ja puriineja kuten adenosin, adenin ja guanin. Useiden lähteiden mukaan sillä on stressiä ja hermoja laukaisevia vaikutuksia. Orapihlajasta voidaan käyttää sekä lehtiä että kukkia ja marjoja.

alkuun............


Pihlaja ( Sorbus aucuparia )( engl. Rowan, mountain ash, saksal Eberesche, Vogelbeere )Pihlajan marjoja on käytetty paitsi vahvistavana lääkkeenä, myös kihtiin, kuumetauteihin, peräpukamiin, munuaistauteihin, reumaan, ruokahalun kohottamiseen, ummetukseen ja diureettisena eli virtsan eritystä lisäävänä lääkkeenä.

Pihlajanmarjalla on korkea C-vitamiinipitoisuus ( n 100 mg/g ), kolminkertainen appelsiiniin nähden. Marjoissa on myös erittäin runsaasti karoteeneja, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, rautaa ja fluoria. Uusimpien tutkimusten mukaan pihlaja vähentää veren kolesterolia ja parantaa maksan rasva-aineenvaihduntaa.

Marjojen urasloli- ja oleiinihapot vahvistavat hermostoa, alentaa verenpainetta, poistavat nestettä ja vahvistavat sydäntä. Uusimmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että pihlajanmarjoissa on myös runsaasti flavonoideja. Pihlajanmarjojen sisältämät sorbin- ja parasorbinhappo ovat hyvin lievästi myrkyllisiä, mutta niitä käytetään virallisina säilöntäaineina ( E200 )

alkuun............

Punaherukka ( Ribes rubrum )Marjat sisältävät runsaasti pektiiniä, joten se hyytelöityy helposti. Lehdet ovat erittäin vitamiinipitoisia ja niistä on löydetty hyvin korkeita C- vitamiinipitoisuuksia. Punaisen viinimarjan on uskottu edistävän verenkiertoa ja puhdistavan verta, alentavan kuumetta ja auttavan vatsavaivoihin

alkuun............

Ruusunmarja ( Rosa canina ) (rose (hip) Heckenrose )Ruusunmarja on C-vitamiinirikkain kaikista marjoista (1000-3000 mg / 100 g ). Lisäksi se sisältää eteerisiä öljyjä, kartenoideja, E-vitamiinia, pektiiniä jne. Lukuun ottamatta C- vitamiinia ei ruusunmarjassa juuri ole muita vitamiineja, mutta sitäkin runsaammin kuituja ja mineraaleja kuten: natrium, kalium, magnesium ja kalsium.

Sitä on käytetty lähinnä vilustumistautien hoidossa ja verenkiertoa tehostamaan teesekoituksissa. Nykyään ruusunmarjan on todettu laskevan veren kolesterolitasoa, lisäävän sapeneritystä ja vahvistavan maksaa. Ruusujen eteeriset öljyt ovat tulehduksia ja mikrobeja estäviä ja parantavat kudosten uusiutumista sekä lisäävät sappinestettä.

alkuun............

              


 


muut marjat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

muut marjat