Etusivu   |  

PUOLUKKA

Puolukka ( Vaccinum vitis-idaea )( lingonberry, Preiselbeere )Puolukka on niin hapan marja, että se säilyy viileässä ilman säilöntäaineitakin. Säilyminen perustuu puolukan sisältämiin sitruuna ja bentsoehappoihin. 1800 luvun loppupuolella alettiin puolukkaa tutkia lääketieteellisesti. Puolukan havaittiin tehokkaasti tappavan virtsatien bakteereja. Bakteerien aiheuttamat tulehdukset näyttivät parantuvan ilmiömäisesti puolukkaa nauttimalla. Rautavaara kertoo puolukan edistävän vatsan, sapen ja maksan toimintaa.

Ohion yliopiston professori Anthony Sobota selvitti, miten puolukka estää bakteeriperäiset tulehdukset. Puolukka kykenee estämään bakteerien kiinnittymisen suolien seinämiin ja näin ne huuhtoutuvat virtsan mukana ulos. Puolukka myös vähentää vatsan käymisprosesseja.

Puolukan kiiniinihappo aiheuttaa virtsan happopitoisuuden nousun. Happopitoinen virtsa on antibiootti, joka tuhoaa bakteerit. Puolukka on niin tehokas antibiootti , että se on osoittautunut tuhoavan bakteerit vielä 1 prosenttisena liuoksenakin. Tutkimusten mukaan puoli litraa puolukkamehua alkaa vaikuttaa 1 –3 tunnin kuluttua ja vaikutus säilyy yli 12 tuntia. Puolukkaa ei kuitenkaan tule nauttia päivittäin, koska terve ihminen on emäksinen eikä hapekas.

, Puolukassa, mustikassa, aroniassa ja varsinkin tyrnissä on huomattavia määriä meille tärkeitä rasvahappoja kuten linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Näitä rasvahappoja saamme jokapäiväisessä ravinnosssamme aivan liian vähän.

Kaikki marjat ovat myös hyviä kuitujen lähteitä.

PUOLUKAN VILJELY

Puolukan viljelyä on paljon tutkittu ja saatu tekniikkaa kehitettyä, mutta viljelyä ei juuri ole ammattimaisesti aloitettu.

Syynä on varmasti luonnonpuolukan hyvä saatavuus ja halpa hinta.

Tähän tulee lisää tietoa.

PUOLUKAN VITAMIINIT

Pulukka ei ole merityisen vitamiinirikas marja. C-vitamiiniakin siinä on vain 7mg/100g kun tyrnissä on vastaava luku 165

Puolukassa on kuitenkin jonkin verran A-, E-, C-, B1-, B2-, B3-vitamiineja ja karotenoideja

Hivenaineita puolukassa on natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, rautaa, fosforia ja sinkkiä, ei kuitenkaan mitään näistä enemmän kuin marjoissa yleisesti

PUOLUKAN FLAVONOIDIT

Tähän tulee lisää tietoa.

PUOLUKKATUTKIMUKSIA

Tähän tulee lisää tietoa.

 


puolukka